Härliga sommarblommor för en blommande oas hemma

Amanda Alverbäck visar runt på Ekerö och ger sina bästa tips

Spira Blommor ser till så att det finns vackra och hållbara blommor i Coops butiker över hela landet. I Stockholmsområdet kommer många av dem från Alverbäcks Blommor på Ekerö.

Amanda Alverbäck, vice VD på Alverbäcks Blommor, är tredje generationen blomsterodlare och har i princip vuxit upp i ett växthus. Hon vet allt om hur du skapar blomsterprakt hemma, och får den att vara hela sommaren.

Mixa och matcha som du vill

– Våga plantera sommarblommor! Det är lätt att vara kreativ med dem och att skapa något alldeles eget, säger Amanda.

Pelargonen är enligt Amanda den mest tacksamma sommarblomman. Den blommar rikt och länge och tål att torka upp mellan vattningarna. Dessutom trivs den lika bra i sol som i skugga.

– Jag planterar gärna zonale pelargon, som växer både uppåt och kraftigt, med vit snöflinga och lobelia i en isande blå färg tillsammans i krukor. Då får du olika höjder och blommor som sträcker sig ner över krukkanten. Och fina färger såklart!

Amplar är specialitet

Växthusen på Ekerö är just nu fulla av pelargoner. Redan i februari planteras sticklingarna i stora växthus, där de får växa till sig så att de är klara innan sommaren. Men Alverbäcks odlar också många andra sorters blommor.

– Vår specialitet är amplar med egna mixer av sommarblommor, de är väldigt populära.

En nyhet i sortimentet är dahlior som du planterar ut direkt i kruka eller i rabatt. Det gör med andra ord inget som du inte satte knölar i våras, du kan ändå njuta av de frodiga dahliorna.

Blommor både ute och inne

Amanda understryker att det är lätt att skapa en egen blomstrande och doftande oas på balkongen eller i trädgården med sommarblommor. Men kanske har du inte turen att kunna ha blommor utomhus? Då kan du skapa en blomsterrabatt inomhus!

– Sätt pelargoner och dahlior i fönstret, de ger maximal sommarkänsla och klarar sig bra inomhus också.

Färska blommor odlade med kärlek

Blommorna från Alverbäcks når hela Storstockholm på en timme. Det går med andra ord inte att få färskare blommor!

– Vi odlar glädje och kärlek. Och tillsammans med Spira Blommor ser vi till att våra blommor når dig som handlar på Coop, avslutar Amanda.

Snabba fixet!

Är det fest ikväll och du vill snabbt fixa stämningen? Satsa då på en ampel med olika sorters blommor. Om du inte vill hänga upp den kan du i stället plantera om blommorna i en stor kruka. Garanterat lummigt och somrigt!

Amandas bästa tips

  • Plantera dina sommarblommor i en bra planteringsjord i lagom stora krukor.
  • Välj alltid svenskodlat och närodlat! Sommarblommor mår bäst av att transporteras så kort som möjligt.
  • Vattna lagom mycket! Vissa blommor, som pelargon och dahlia, tycker om att torka upp mellan vattningarna.
  • Sommarblommor klarar sig utan näring, men om du vill ha extra lång blomsterglädje kan du ge blomsternäring från och med midsommar.