Solgården är en av Spira Blommors lokala odlare, ett familjeföretag strax utanför Trelleborg som odlar prydnadsväxter. Företaget började med tulpanodling redan 1958 och ett fjärde generationsskifte är nu på gång. Odlingsintresset är starkt i familjen och Håkan och Jeanette Wallin har börjat lämna över till sonen Jens Wallin och hans svåger Alexander Wallin.
Solgården imponerar där det ligger på slätten bara några kilometer från den skånska kusten med 21 500 m2 växthus, 7 500 m2 frilandsodling, transportband mellan växthusen, klimatdator och regnvattenbassäng.
– Vi har investerat mycket för att skapa ett modernt företag och på så sätt kunna konkurrera med Europa, säger Jens, fjärde generationen på Solgården.
Men resan dit har inte varit utan utmaningar.
Brand totalförstörde växthus
Vintern 2021 kommer familjen sent att glömma. Den årliga resan till fjällen blev inte av på grund av pandemin och tur var det, för samma natt som de skulle ha kört norrut upptäckte Alexander att det brann i ett av växthusen. Han larmade räddningstjänsten och tack vare hans snabba reaktion kunde branden begränsas, så att intilliggande växthus inte drabbades.
Branden var ett hårt slag, men familjen försöker se det positiva.
– Vi byggde upp det nedbrunna växthuset och kunde också förbättra växthusen omkring. Bland annat har vi nu ledbelysning, vi är nog de enda som odlar krukväxter i led-belysning, säger Jens.
Solgården använder ett lätt rosa ljus, och i Europa studerar man hur olika färger påverkar olika typer av plantor. Det finns mycket att lära med ljusteknik.
Modern teknik gör arbetet lättare
Ett nytt transportband möjliggör ett bättre nyttjande av ytorna.
– Vi flyttar effektivt blommorna mellan växthusen, till exempel när en sort behöver drivas upp i en varmare miljö.
Transportbandet har också fördelen att Solgården kan avhärda plantorna innan de skickas till butik. På så sätt får kunderna exempel vis penséer som är fina och starka direkt när de planteras ut.
Förra året investerade Solgården i en stor vattentank, så att de kan samla upp regnvattnet som faller på de många växthusen.
– Regnvatten är kanonbra för växterna. Vi har fyra gödningsblandare och via klimatdatorn ser vi till att varje bord får den optimala näringsmixen, säger Jens.
Det vatten som växterna inte tar upp går vidare till returbasen och används vid senare tillfälle i det recirkulerande vattensystemet.
Odling av blommor hela året
Solgården har femton fast anställda och tar även in säsongsanställda vid behov. De odlar många olika sorters blommor, allt från penséer och primula under tidig vår till pelargoner, dahlior, lavendel och andra sommarblommor under den varma delen av året. Under hösten är det bland annat krysantemum, cyklamen och höststjärnor som gäller och till jul kommer amaryllis.
– Vi odlar tolv månader om året, säger Jens. Det är alltid blommor på gång i olika stadier i våra växthus.
Jens favoritblommor är dahlia och lavendel, men han framhåller att det viktigaste är kvaliteten på alla blommor.
– Vi satsar på att allt vi gör ska vara premium. Jag är både nöjd och stolt över våra produkter.
Uppskattat öppet hus
Solgårdens stora anläggning syns på håll och ibland frågar grannarna var man kan köpa blommorna.
– Vi hänvisar såklart till bland annat Coop-butiker, men det är ju svårt att veta vilka av våra produkter som finns i en butik vid ett givet tillfälle.
Därför bjuds allmänheten in på en gårdsförsäljning en gång om året, då Solgården både visar upp anläggningen och säljer blommor. Det är en service som lokalborna uppskattar mycket.
Fördelar med jobbet
Jens engagemang för Solgården märks tydligt under rundturen i växthusen.
– Det är en ära att få ta över familjeföretaget, säger han. Det är roligt att vara med och påverka och att kunna se resultaten av vårt arbete.
Att odla blommor ger dessutom en annan stor fördel:
– Vi får uppleva årstiderna tidigare och längre än andra – vi kan ju till exempel gå och sköta om pelargoner i 18 grader i bara t-shirt trots att det är tidig vår och ganska kallt utanför växthusen.