Tredje generationen i familjeföretaget

Blommor året runt hos Olles Blommor

Tvillingarna Jonas och Martin Andersson är tredje generationen i familjeföretaget Olles Blommor i Kristianstad. I 12 000 m2 växthus odlas tulpaner, påskliljor, sommarblommor, amaryllis, hyacinter och julstjärnor i tur och ordning under året. Olles blommor är en av Spira Blommors lokala odlare.

Allt startade 1936 när farfar Nils började odla grönsaker. Efter kriget bytte han till blommor och halkade sedan in på tulpaner. Under femton veckor varje år odlade och sålde han 50 000 tulpaner. Då värmdes växthusen upp med en kolpanna och Nils sov kalla nätter i pannrummet för att vara säker på att pannan inte slocknade och julstjärnorna frös.  

Galet många tulpaner

När sonen Olle var i 30-årsåldern tog han över verksamheten och köpte in 200 000 tulpanlökar. Det tyckte Nils var alldeles galet! Men investeringen visade sig vara lyckad och företaget fortsatte att utvecklas och växa. När Olle fyllde 65 år frågade han sönerna om de ville driva det vidare.

Martin jobbade redan i företaget och tog över ansvaret för odling och inköp. Tvilllingbrodern Jonas bodde i Lund och arbetade med IT, men flyttade tillbaka till Kristianstad för att ansvara för kunder, leverantörer och personal.  

– Vi har sedan vi tog över för drygt tio år sedan moderniserat företaget på olika sätt, säger Jonas.

Variation under året

De olika typerna av blommor avlöser varandra under året hos Olles Blommor.

– Varje säsong har sin tjusning och omväxlingen är det bästa, säger Martin.

I början av augusti planteras julstjärnor och i november startar försäljningen av dem, amaryllis och hyacinter. Under hösten sätts tulpanlökar som får vila några månader i kylrummen. Tulpanerna är den största produkten och står i fokus mellan lucia och påsk. Då odlas hela 18 miljoner tulpaner i växthusen.

Sedan dyker påskliljor upp på vårkanten och därefter är det dags för sommarblommorna. Vid midsommar tar sommarledigheten över och växthusen står tomma.

Hållbar odling

Hållbarhet och kvalitet är viktigt för Olles Blommor. De nio stora växthusen värms upp med fjärrvärme och energiförbrukningen ses löpande över, med målet att minska den från år till år. Elen som används kommer från vattenkraft.

– Vår odling är kvalitetssäkrad enligt Svenskt Sigill. Sedan 2012 har vi även klimatcertifierat oss, säger Martin.

Bevattningen sker med ebb- och flodbord, som ger blommorna det vatten de behöver. I det slutna systemet går varken vatten eller näring till spillo.

Och till skillnad från när farfar Nils sov i pannrummet styrs mycket av appar och det är lätt att hålla koll på exempelvis temperatur i växthusen. 

Nya blommor

Ständig utveckling av företaget och nya blommor som kunderna gillar är receptet som ska ta Olles Blommor in i framtiden. 

De nya sorterna av tulpaner ska till exempel inte bara vara vackra, det är också viktigt att de är långa och kraftiga. Dessutom måste de vara lätta att plocka och bunta.

– Varje år tar vi hem fem till tio nya sorters tulpanlökar och provar dem, säger Jonas.